Tag Archives: BL460

Installing ESXi 6.0 on a HP BL460 Gen9

I would like to show you in some simple steps how to install ESXi on a HP BL460 Gen9.

First of all let us have a look at the hardware settings. As you may know with ESXi 6.0 UEFI is supported as for VM and for Hardware. So let us configure the system to boot with UEFI.

While the system is booting up and making some prechecks please press f9 to enter to the system utilities menu.



now that you have opened the settings, select “system configuration”

Then select “BIOS/Platform Configuration RBSU”


You see now the following options that can be made.


For my customers I usually select the following settings:

System Options -> USB Options -> Internal SD Card Slot [enable]
System Options -> Processor Options -> Intel HT [enable]
System Options -> Processor Options -> x2APIC Support [enable]
System Options -> Virtualization Options -> Virtualization Technology [enable]
System Options -> Virtualization Options -> Intel VT-d [enable]
System Options -> Virtualization Options -> SR-IOV [enable]

Boot Options -> Boot mode [UEFI Mode]
Boot Options -> UEFI Optimized Boot [enabled]

Power Management -> Power Profile [Maximum Performance]

Server Asset Options -> Server Information -> Server Name [Hostname]

Date and Time -> Date [set date]
Date and Time -> Time [set time]
Date and Time -> Time Zone [UTC+1]
Date and Time -> Daylight saving time [enabled]

If you need more information for the configuration settings, please write a comment on this post!

Save all settings with F10 and then press Y (or Z for Swiss and other keyboards). Now please reboot the system.

Now we are ready to install the Hypervisor. With HP server you have the possibility to attach an ISO with an advanced ILO license. If you haven’t a license, you can boot by CD or USB stick. In this post we will do it with ILO and an mounted iso file.

btw. you have also the possibility to install an HP customized ISO with hp drivers on it. I always recommend to install the “vanilla” iso and then add the drivers and tools by hand with the update managers.

Please open the ILO integrated remote console and select “virtual drives” in the menu bar.


select now the latest hypervisor ISO that you have:


Now that you have mounted the ISO please restart the system and while the system is booting select F11 for boot menu.


Select no the drive “ILO Virtual USB 2: HPE iLO Virtual USB CD/DVD ROM”:


The system begins now to boot from iso. You should see a screen like this:


when the ISO is loaded, you see the following message. Confirm this message with enter:


First of all you have to accept the EULA with F11:


Now you have to select the storage medium on witch you would like to install the Hypervisor. In our case we will install the hypervisor on an internal SD-Card with 8GB of space. The remote disks are SAN disks that were already zoned to this system.

Select the SD and press enter


In my case I received the following message:


This message appears because we had installed esxi 5.5 already on this system. I recommend to select “install” and not “upgrade”. This is the only way to have a clean installation of your system.

Next you have to select keyboard layout. This is an important step because you will have to set a root password in the following step. I always recommend to use the local keyboard layout or us English.


Please enter here your root password. Keep in mind to enter here a complex password. With this user you can do a lot of dirty things on the system so try to keep the system secure. btw. the password must have at least 7 characters


When passwords do match, you can press enter to continue.

Confirm now this message with F11.  This indicates only that the volume will be deleted and repartitioned.


The installation has now begone:


After some minutes you will receive and information that the system has been installed successfully. Please confirm this information with “enter”. Now the system will be restarted.

After the system has booted, the system should look like this. You can now press F2 to configure the system.


Please select the right keyboard if need, enter the root as user and enter your custom password.


The first thing that we have to do is to configure the management network to manage the system with vCenter, PowerCLI or the VIClient.


You have now the following settings to set.


I always recommend to configure as much as possible to have no connection problems while configuring the esx host.

  • Network Adapters: Please select the network adapter which you would like to use as management interface.
  • Network Adapters: If you have configured VLAN tagging on your switch port, enter here the VLAN number of your VLAN
  • IPv4 Configuration: Please do not use DHCP for your ESXi server. Enter static ip address, subnet and if needed also an gateway.
  • IPv6 Configuration: If you don’t need IPv6 I would recommend to disable it. If you use it, please configure it.
  • DNS Configuration: Enter your DNS servers and the hostname of the esxi server in short name. Do not use the FQDN.
  • Custom DNS Suffixes: If you have DNS suffixes, please enter them by using commas to separate them.

Now that we have configured the network, we have to restart the system. After the system has restarted try first to ping the system. If you receive a ICMP response, the system may be ready to be connected. In my case I will now add the ESXi server to the vCenter.

Open the vCenter and rightclick the datacenter. Then select “add host”:


Now enter the hostname of your esxi system and click next:


Please provide root credentials and click next


Confirm the thumbprint by clicking on yes.


If the esxi host already had some VMs running on it, you would here see what VMs will be imported to the vCenter


Add a license to your ESXi host and click next.


For our customer we enabled the normal lockdown mode. I find the strict a little bit to hard 🙂


At the finish now you will see a summary of what objects will be added to the vCenter


Now you are ready customize your esxi host configuration and deploy your first vms.

If you have installed the vanilla version, please do not forget to install the HP VIBs. This can be done with the VUM.

ESXI 5.5 and & BL460C G9 having problem with SDs

I recently have seen the following error on a customer environment:


In the IML I’ve found the following errors:


after searching a while for the problem, I rebooted the esx host and the error was gone. Some days later the error appeared again but this time on another host.

It’s already the 5. or 6. time this error appears irregular on the esx hosts.

So I decided to check the internet if somebody else also has this problem. I quickly have found someone with the same problem:


As I’ve read, there may be a problem with the ILO firmware 2.20. So we will try to update it to the last version and we will see how this goes on.

I’ll update this post as soon as I have news.